Kiszona papryka jest pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek, wędlin i omletów. Przygotowanie własnej marynowanej papryki to zabawny i łatwy sposób na dodanie odrobiny ciepła do każdego posiłku. Możesz przygotować te pyszne przetwory w jeden dzień i cieszyć się nimi przez cały tydzień. Po prostu upewnij się, że używasz sterylizowanych słoików, które mogą być sterylizowane w zmywarce lub gotowane na kuchence przez 30 minut.
Aby zrobić marynowane papryki, pokrój je na pół wzdłuż, jeśli chcesz chrupiącą przekąskę, pokrój je grubiej do sałatek lub zachowaj je w całości. Upewnij się, że kroisz je na co najmniej dwa cale wzdłuż ciała i upewnij się, że solanka pokrywa je zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Po pokrojeniu, przechowuj papryki w lodówce do jednego tygodnia, lub podaruj je!
Po oczyszczeniu papryki, umieść je w wysterylizowanych słoikach. Pozostaw około 1/8 cala wolnej przestrzeni, aby umożliwić im wchłonięcie solanki. Upewnij się, że słoiki mają 1/2 cala wolnego miejsca i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek do każdego słoika. Po zamknięciu, papryki mogą być przechowywane w lodówce do sześciu miesięcy. Pamiętaj tylko, aby dokładnie je opłukać przed przechowywaniem.
Aby zrobić solankę, połącz wodę, ocet i sól konserwową. Przetnij solankę na pół, jeśli robisz mniejsze słoiki. Przechowywane w lodówce marynowane papryki wytrzymują do miesiąca. To pyszny sposób na dodanie pikantnego kopa do każdej potrawy! Te pikantne pikle świetnie nadają się do kanapek i sałatek! Stanowią również świetny dodatek do dania głównego, więc nie bój się eksperymentować!
Piklowane papryki można dodawać do sałatek, misek zbożowych i pozole verde. Są też świetne jako przekąska. Spróbuj zrobić je, gdy papryka jest w sezonie, czyli zwykle od maja do grudnia w Kalifornii. Aby dowiedzieć się więcej o sezonach na paprykę, sprawdź nasz Kalendarz Sezonowości Produktów. W tym czasie będziesz mógł kisić więcej papryki. Możesz również zrobić gorące pikle z papryki, aby dodać do potraw takich jak hamburgery, pizza lub jajecznica.
Zanim zaczniesz robić pyszne piklowane papryki, będziesz potrzebował kilku słoików. Wybierz szklane słoiki spożywcze na swoje pikle – są one niedrogie i łatwe do znalezienia. Pozwalają też na łatwe mycie i usuwanie etykiet. Papryki marynowane w lodówce są gotowe do spożycia po około 24 godzinach. Są pyszne na kanapkach, w gorących sosach i salsach. Niezależnie od tego, czy zrobisz je na początku sezonu, czy później, wystarczą na wiele tygodni.
Chłodnicze papryki marynowane są świetne na pikniki i przyjęcia. Ponieważ nie są gotowane, zachowują wiele ze swojego świeżego smaku i chrupiącej tekstury. Ponieważ nie wymagają szczelnego zamknięcia, można ponownie użyć szklanych słoików i raz użytych słoików do konserw. Aby uniknąć korozji metalowych opasek, zawiń je w papier woskowy. Pikle przechowywane w lodówce mogą być przechowywane nawet przez rok.
Podobne tematy