Jak zrobić paszteciki na Wigilię

Na tradycyjnej kolacji wigilijnej powinny znaleźć się paszteciki. Jeśli nie jesteś pewien, jak je zrobić, postępuj według poniższych prostych kroków. Aby je zrobić, wystarczy rozwałkować ciasto i wyciąć sześć kółek. Wypełnij każdy z nich porcją indyka lub farszu. Na wierzchu ułóż kilka groszków. Posmaruj brzegi żółtkiem i dociśnij, aby je zamknąć. Piecz paszteciki w piekarniku przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj razem mięso, cebulę i paprykę. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Umieść łyżkę mieszanki na wierzchu ciasta. Dodaj odrobinę masła, a następnie złóż pasztecik na pół. Zaciśniemy brzegi, aby je uszczelnić. Ciasto posmarujemy jajkiem. Nakłuj paszteciki widelcem, aby uwolnić parę podczas pieczenia. Piecz paszteciki przez 35 do 45 minut.

Aby przygotować ciasto, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (lub 350 stopni F). Pokrój smalec i masło na małe kawałki i wymieszaj z mąką. Dodaj zimną wodę po łyżce na raz. Schłodź ciasto przez 15 minut przed napełnieniem go. Alternatywnie możesz użyć resztek. Jeśli są twarde, rozgnieć je i dodaj trochę sosu, sosu jabłkowego lub bulionu.

Jeśli chcesz zrobić paszteciki z wyprzedzeniem, powinieneś zrobić ciasto przed rozpoczęciem nadzienia. Jeśli wypełnisz je zbyt mocno, nie uszczelnią się prawidłowo i mogą się rozlać podczas gotowania. Po napełnieniu, zamknij ciasto i przechowuj w lodówce. Możesz również użyć nieco mniej soli lub kostki rosołowej zamiast wody, jeśli chcesz. A, możesz nawet podawać paszteciki różnej wielkości.

Paszteciki możesz też zamrozić. Przed pieczeniem należy posmarować je jajkiem do mycia i piec w temperaturze 400degF przez 20 minut. Po upieczeniu powinny być złociste i gotowe na stół obiadowy. Można je również odgrzać w późniejszym czasie i podać na talerzu. Możesz również użyć torebek do pieczenia, aby zabrać swoje paszteciki w podróż. Ta opcja dobrze sprawdza się na przyjęciach, piknikach lub w każdym innym czasie, gdy chcesz zjeść pasztecik.

Jeśli nie masz żadnych resztek indyka z Bożego Narodzenia, rozważ zrobienie pasztecików z indykiem, kiełkami i farszem. Można je podawać jako finger food lub pakować jako lunche. Tylko upewnij się, że masz dużo czasu! Smaczna i pożywna kolacja świąteczna sprawi, że wszyscy poczują się świątecznie i szczęśliwie. Więc śmiało i daj swoim bliskim spróbować w Wigilię. Na pewno im podziękujesz!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane