Jak zrobić syrop miętowy

Jeśli chcesz stworzyć pyszny i zdrowy deser, powinieneś nauczyć się, jak zrobić syrop miętowy. Istnieje kilka metod, które pomogą Ci zrobić ten syrop. Po pierwsze, musisz użyć małego rondelka do podgrzania cukru i wody. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondel z ognia i dodaj liście mięty. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej i przecedzić ją przez sitko o drobnych oczkach do małej miseczki. Możesz również użyć miarki do płynów, aby wydobyć smak.

Po przygotowaniu syropu cukrowego, opłucz liście mięty i usuń łodygi. Umieść łodygi i liście w naczyniu żaroodpornym. Aby zrobić syrop cukrowy, wymieszaj cukier z wodą. Umieść na dużym ogniu i ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po rozpuszczeniu syropu cukrowego, zalej nim liście mięty i wymieszaj, aby równomiernie pokryć liście. Przechowuj syrop w lodówce do miesiąca lub zamroź go do roku.

Po dodaniu cukru i wody, doprowadź mieszaninę do gotowania na wolnym ogniu. Zanurz liście mięty w roztworze cukru. Pozwól, aby mieszanina całkowicie ostygła, a następnie przechowuj ją w szklanej butelce typu swing-top. Niektóre przepisy na koktajle zawierają linki partnerskie. Są to jedynie sugestie i nie mają na celu zastąpienia profesjonalnego, wysokiej jakości syropu. Poniższe przepisy powinny pomóc Ci nauczyć się, jak zrobić syrop miętowy. To pomoże Ci stworzyć pyszne koktajle w krótkim czasie!

Aby zrobić domowy syrop miętowy, najpierw wybierz liście mięty i usuń wszelkie łodygi. Następnie dodaj do nich obfitą ilość cukru. Pozwól syropowi miętowemu parzyć przez kilka lub kilkanaście minut, a następnie odcedź liście. Możesz przechowywać syrop w czystym szklanym pojemniku lub w plastikowej wyciskanej butelce do późniejszego użycia. Możesz zamrozić prosty syrop miętowy w pojemniku przystosowanym do zamrażania, aby użyć go, kiedy tylko chcesz.

Jeśli wolisz mocniejszy syrop, możesz dodać więcej cukru lub kilka kropli olejków eterycznych. Możesz też dodać do syropu trochę soli lub 0,5% kwasu askorbinowego. Po ostygnięciu możesz go użyć od razu lub trzymać w lodówce do 2 tygodni. Z tego syropu powstaje świetna miętowa herbata, lody i nie tylko. Możesz nawet użyć go jako marynaty do mięsa i warzyw.

Mięta jest jednym z najczęściej używanych ziół do aromatyzowania żywności. Mięta jest popularnym składnikiem smakowym w wielu deserach. Jej smak można wykorzystać w deserach, a szczególnie korzystnie sprawdza się w ciastach i ciasteczkach. Jeśli szukasz zdrowego i pysznego sposobu na to, by Twój ulubiony deser był jeszcze smaczniejszy, przekonasz się, że mięta to doskonały wybór. Przed jego przyrządzeniem upewnij się tylko, że nie masz na nią alergii.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane