Jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów

Niezależnie od tego, czy wolisz bardziej kremowy sos czy pikantną zupę, ten sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do każdego dania. Jest prosty w przygotowaniu i można go użyć do niemal każdego dania. Oprócz makaronu i kurczaka, sos ten pasuje do wielu innych potraw, w tym do grillowanego kurczaka i ryb. Możesz nawet użyć go jako zamiennika dla sosu tzatziki lub sosu tatarskiego.

Dla podstawy sosu potrzebujesz trzeciej filiżanki bulionu. Zazwyczaj używa się wywaru wołowego ze względu na jego bogaty smak, ale można użyć wywaru warzywnego lub z kurczaka, jeśli wolisz lżejszy smak. Jeśli starasz się zachować niski poziom sodu, użyj wywaru niskosodowego. Następnie użyj swojej ulubionej metody gotowania, aby przygotować sos. Robiąc sos grzybowy na bazie śmietany, użyj gęstszej konsystencji.

Aby ugotować grzyby, wybierz garnek o wystarczająco dużej średnicy, aby zapobiec ich parowaniu. Następnie dodaj ciężką śmietanę, tymianek i sos sojowy lub tamari. Gotuj, aż sos będzie na tyle gęsty, że pozostawi smugi na łyżce. Ten sos będzie wspaniałym dodatkiem do kurczaka, makaronu lub steku. Tak czy inaczej, będziesz cieszyć się tym pysznym sosem grzybowym.

W pierwszej kolejności upiecz grzyby. Użyj średniego ognia i smaż je, aż staną się złotobrązowe. Dodaj szczyptę soli do grzybów przed ich ugotowaniem. Sól pomaga wyciągnąć wilgoć, co zapobiega ich brązowieniu. Jeśli podwoisz przepis, upewnij się, że grzyby są brązowe w partiach, w przeciwnym razie mogą parować, a nie brązowieć. Alternatywnie, możesz dodać grzyby w dużych partiach. Możesz zachować sos w lodówce do trzech dni.

Po ugotowaniu grzybów, nadszedł czas, aby dodać inne składniki. Jeśli wolisz, możesz użyć sosu do pieczarek. Są one ładowane ze smakiem i będzie uzupełniać wiele różnych potraw. Jeśli nie masz sosu wołowego, możesz zastąpić go masłem. Na koniec, możesz zamrozić sos grzybowy po ugotowaniu. Najlepiej smakuje po rozmrożeniu.

Pierwszym krokiem jest rozgrzanie masła lub oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodaj grzyby i czosnek i smaż, aż staną się złotobrązowe. Dodaj białe wino i dobrze wymieszaj. Mieszaj dobrze przez około minutę. Wymieszaj z mieszanką skrobi kukurydzianej. Niech się gotuje, mieszając od czasu do czasu. Nie dodawaj mleka zbyt szybko, bo w przeciwnym razie sos będzie rzadszy. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej, pomiń ją i spraw, by sos grzybowy był rzadszy.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane