Jeśli nie masz w domu miksera, nadal możesz zrobić naleśniki. Wszystko, co musisz zrobić, to odmierzyć suche składniki, takie jak mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól, do dużej miski. Wymieszaj te składniki razem, zanim uruchomisz mikser. Mąka ma tendencję do wydmuchiwania w powietrze, co sprawia, że otaczające ją składniki są białe. To jest ostatnia rzecz, którą chcesz!
Inną alternatywą jest użycie maślanki lub kwaśnego mleka. Aby zrobić własną maślankę, możesz użyć soku z cytryny lub octu. Tylko upewnij się, że zostawiasz 1/4-calową przestrzeń w słoiku, aby umożliwić prawidłowe wymieszanie składników. Po zakończeniu możesz zamknąć słoik i potrząsać nim, aż ciasto będzie gładkie. Następnie, jesteś gotowy, aby zrobić swoje naleśniki! Spróbuj zrobić naleśniki z tą alternatywą, a wkrótce będziesz dumnym właścicielem nowego przepisu!
Używanie mąki samoziarnistej to kolejny dobry sposób na zrobienie naleśników bez miksera. Ta mąka zawiera proszek do pieczenia. Aby uzyskać lżejszy, bardziej puszysty naleśnik, zastąp mąkę pełnoziarnistą mąką krupczatką. Pamiętaj, aby pozwolić ciastu całkowicie ostygnąć, zanim je ugotujesz! Aby zachować jego świeżość i smak, ułóż naleśniki między arkuszami papieru pergaminowego i zamknij je w galonowej torbie typu zip-top.
Pierwsza strona naleśnika powinna być gotowana przez kilka minut przed odwróceniem. Jeśli widzisz bąbelki w środku, przerzuć naleśnika zanim pękną. Gotuj drugą stronę przez kolejną minutę, a następnie ostrożnie przerzuć naleśnika. Druga strona powinna piec się mniej więcej o połowę dłużej niż pierwsza. Nie spłaszczaj ich zbytnio, bo wyjdą ołowiane! Jeśli zastosujesz się do tych kroków, będziesz na dobrej drodze do zrobienia pysznych naleśników z pomocą kuchennego pomocnika.
Jeśli chcesz zrobić naleśniki bez miksera, spróbuj użyć mąki samoziarnistej. Ta mąka zawiera proszek do pieczenia, więc nie musisz go dodawać. Możesz też użyć zamienników proszku do pieczenia. Jeśli nie jesteś fanem proszku do pieczenia, użyj cynamonu lub innych przypraw. Upewnij się, że oddzielasz białka jaj przed dodaniem ich do ciasta. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto powinno być puszyste i gotowe do pracy!
Aby zrobić ciasto, musisz umieścić dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać łyżkę stołową masła. Wlej około 1/3 filiżanki ciasta. Nie zatłocz patelni, ponieważ nie chcesz, aby była przepełniona. Przerzuć naleśniki, gdy na wierzchu powstaną bąbelki. Gotuj pierwszą stronę naleśników przez trzy minuty, a następnie odwróć je na drugą stronę na kolejną jedną do dwóch minut. Po odwróceniu, naleśniki powinny być lekko złote z obu stron.
Podobne tematy