Jak zrobić grzane piwo

Aby zrobić ten pyszny napój, najpierw przygotuj cukier. Możesz użyć jednej filiżanki cukru i pół filiżanki wody. Następnie w dużym garnku podgrzej wodę i cukier razem, aż się rozpuszczą. Następnie doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Obniżyć temperaturę do simmer, i gotować mieszaninę przez co najmniej 10 minut, aż przyprawy zostały mullified.

Możesz również użyć całych przypraw. Goździki i cynamon są de rigueur, ale spróbuj dodać gałkę muszkatołową, jagody ziela angielskiego, zielony kardamon i anyż gwiazdkowy. Rozgnieć laski cynamonu przed dodaniem do garnka i zetrzyj gałkę muszkatołową. Jeśli nie masz świeżych przypraw, możesz użyć mielonych. Duży garnek pomieści około 6 litrów grzańca, a mały garnek obsłuży dwie lub trzy osoby.

Polskie grzane piwo, znane w Polsce jako Grzaniec, to kolejny popularny napój, który jest łatwy do przygotowania. Jest szybki i łatwy do wykonania, a połączenie słodkich i pikantnych smaków z plastrów pomarańczy i czarnego pieprzu jest idealnym zimowym napojem. Można go przygotować z dowolnym jasnym piwem, ale należy pamiętać o użyciu żaroodpornej szklanki. Przepis jest idealny dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, więc nie martw się, jeśli nie przestrzegasz tradycji. Możesz nawet zastąpić miód lub żółtka jaj cukrem lub produktami wegańskimi.

Chociaż możesz użyć lżejszej wersji tego klasycznego piwa, wersja grzana ma taką samą zawartość alkoholu jak czerwone wino i jest znacznie bardziej orzeźwiająca niż syropowaty napój. Jako zamiennik hefeweizena w przepisie możesz użyć dowolnego piwa jasnego. Wersja grzana powinna być podawana w poręcznym kuflu, przyozdobionym skórką pomarańczową. Jeśli organizujesz zimowe przyjęcie, rozważ grzane piwo.

Grzane piwo jest starożytnym napojem i było popularne przed pojawieniem się chłodzenia. Nic dziwnego, że było popularne tak długo w wiekach od 15 do 18. Ludzie wierzyli, że picie ciepłych naparów jest dobre dla ich zdrowia. Do czasu wynalezienia lodówki piwo miało tendencję do szybszego psucia się, więc dodanie przypraw i ziół mogło poprawić jego smak i aromat. Zimne piwo stało się również bardziej dostępne w wyniku nowych technik warzenia, a grzane piwo wypadło z mody.

Jajko dodaje ciała i tekstury do grzanego piwa. Oddziel żółtko od białka i ubij je z dwoma łyżeczkami cukru, aż stanie się bardziej białe niż żółte. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, aż się spieni. Dodaj skórkę pomarańczową i gotuj jeszcze przez pięć minut. Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii, dodaj jedną łyżeczkę cynamonu w proszku lub anyżu gwiazdkowego. Dzięki temu napój stanie się bogatym, gładkim grzańcem.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane