Jak zrobić groch z kapustą na Wigilię

Robiąc groch z kapustą na Wigilię, trzeba wiedzieć, jak go ugotować. Warzywa te można ugotować w małym rondlu na średnio-wysokim ogniu. Po ugotowaniu powinny być delikatne i złote. Po ugotowaniu, dodaj do mieszanki łyżeczkę soli i trochę posiekanego koperku. Gdy warzywa będą już miękkie, można dodać je do koperku i gotować przez kolejne 10 do 15 minut.

Najpierw należy wypełnić garnek wodą. Będzie potrzebna taka ilość, aby przykryć kapustę. Następnie należy przykryć kapustę wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości. Można przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 45 do jednej godziny lub do momentu, gdy będzie miękka. Upewnij się, że regularnie sprawdzasz groch, ponieważ może się on szybko ugotować. Kiedy już to zrobisz, możesz zacząć przygotowywać resztę składników.

Jeśli szukasz zdrowego sposobu na przygotowanie grochu z kapustą na Wigilię, rozważ wypróbowanie przepisu z kiszoną kapustą. Ta tradycyjna potrawa boczna jest często podawana w Polsce na Wigilię. W Polsce nazywa się Wigilia, a słowo to pochodzi od łacińskiego słowa vigil, co oznacza „czuwanie”. To danie jest podawane w Wigilię i jest idealnym daniem bocznym dla twojej świątecznej uczty.

Choć kapusta ma wiele korzyści zdrowotnych, ma również ładny smak i jest świetnym środkiem przeciwzapalnym. Połączenie przypraw, ziół i warzyw w tym przepisie sprawi, że to danie będzie pysznym i sycącym posiłkiem. Przepis jest prosty, a jednocześnie elegancki. Aby go wykonać, będziesz potrzebował trochę oleju roślinnego na średnim ogniu. Dodaj cebulę, nasiona kminku i musztardę ziarnistą. Gotuj cebulę przez dwie do trzech minut, a następnie dodaj pokrojoną kapustę i 1/2 szklanki wody. Dodaj sól i mielony pieprz do smaku.

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, spróbuj podać groch z kapustą na Wigilię. Jest łatwy do wykonania, a do tego pyszny. Niezależnie od tego, czy obchodzisz święta na Islandii, czy w innych częściach świata, to danie na pewno będzie hitem. Jeśli chciałbyś podać rodzinną kolację z piwem, zawsze możesz dodać piwo jako dodatek do posiłku.

Aby przygotować czerwoną kapustę na Wigilię, możesz użyć przystawki do robota kuchennego lub po prostu poszatkować ją ręcznie. Następnie możesz połączyć ją z kilkoma jabłkami, olejem kuchennym i przyprawami. Gdy kapusta jest już przygotowana, można ją piec przez godzinę i piętnaście minut i podawać obok dużej kolacji. Jeśli nie masz czasu, aby zrobić ją na Wigilię, możesz ją zamrozić i zjeść później.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane