Co zrobić, gdy przesolisz mięso

Co zrobić, gdy przesolisz mięso

Niezależnie od tego, czy gotujesz w kuchni, czy zamawiasz jedzenie na wynos w lokalnej restauracji, nigdy nie jest dobrym pomysłem wyrzucanie jedzenia, ponieważ było przesolone. W rzeczywistości istnieje wiele sposobów na uratowanie przesolonego jedzenia. Te wskazówki pomogą Ci uratować Twoje danie, abyś mógł je podać swoim przyjaciołom i rodzinie.

Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, to dowiedzieć się, ile soli jest w daniu, które gotujesz. Jeśli jest bardzo słona, będziesz musiał ją wypłukać. Dla szybkiego rozwiązania, można dodać niewielką ilość wody do naczynia, aby wyciągnąć sól. To może pomóc zrównoważyć danie i sprawić, że będzie ono bardziej przyjemne.

Jeśli gotujesz danie mięsne, oczywistym sposobem na pozbycie się soli jest ugotowanie go. W ten sposób usuniesz sól, ale smak potrawy nadal pozostanie zachowany. Jeśli chcesz wyjąć sól z dania bez gotowania, możesz dodać do niego niewielką ilość octu lub soku z cytryny. Ten trik jest dobry dla wielu potraw, w tym zup i sałatek.

Możesz również dodać do dania jakieś warzywo, aby zrównoważyć zawartość soli. Dodanie ziemniaka do słonej zupy pomoże mu wchłonąć część sodu. Jest to dobry sposób na pozbycie się zbyt słonego dania bez wpływu na smak mięsa.

Używanie ziół, przypraw i aromatów może pomóc ci pozbyć się zawartości soli w potrawie. Możesz również spróbować dodać kilka szczypt cukru do swojego dania, aby przeciwdziałać słonemu smakowi. Jeśli przygotowujesz danie dla przyjaciela lub członka rodziny, który bardzo zwraca uwagę na zawartość soli, możesz użyć mniej soli.

W przypadku zupy, możesz również dodać niewielkie ilości płynu, aby pozbyć się zawartości soli. Jeśli używasz bulionu o niskiej zawartości sodu, powinieneś dodać płyn w małych ilościach podczas gotowania dania. Należy również poświęcić czas na smakowanie zupy po każdym dodaniu. Można również dodać do zupy sok z cytryny, a to pomoże w walce ze słonym smakiem.

Powyższe metody mogą pomóc Ci pozbyć się zawartości soli, a najskuteczniejszym sposobem jest unikanie używania zbyt dużej ilości soli w ogóle. Na przykład, nie należy doprawiać solą mielonej wołowiny. Jeśli po usunięciu soli danie nadal jest zbyt słone, możesz ponownie doprawić je odrobiną soli. Można też ugotować ją po raz drugi lub dodać do dania jakieś niesolone ziarna. Możesz również dodać świeże warzywa, które pomogą zrównoważyć zawartość soli.

Możesz chcieć pójść na najlepsze z obu światów, dodając szczyptę cukru do swojej zupy. Ta sztuczka nie tylko zastąpi zawartość soli w potrawie, ale doda też trochę blasku do Twojego posiłku.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane