Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych sposobów przyrządzania kurczaka jest pieczenie go w piekarniku. Oto jak to zrobić! Na lekko naoliwionej patelni do pieczenia ułóż udka z kurczaka skórą do dołu i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz je przez około 25 do 30 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 165 stopni Fahrenheita. Wyjmij je z piekarnika i pozwól im odpocząć przez 5 minut przed podaniem. Jeśli chcesz trochę więcej polotu, dodaj trochę sosu cytrynowego lub sojowego. Możesz też wymieszać skrobię kukurydzianą, sake i cukier z sokiem z cytryny i posypać nim udka.
Najpierw posmaruj udka z kurczaka oliwą z oliwek. Jeśli lubisz, dodaj też trochę włoskiej przyprawy. Posyp udka z kurczaka czarnym pieprzem i solą. Umieść udka na blasze do pieczenia. Umieść udka z kurczaka w piekarniku i piecz przez 30-40 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 165 stopni Fahrenheita. Jeśli podajesz to danie jako przystawkę, podaj je z ryżem. Jeśli chciałbyś dodać do udek kilka świeżych ziół, zrób to.
Po ugotowaniu udek możesz je podać w takiej postaci lub zrobić z nich pyszny posiłek. Możesz je podać nad tłuczonymi ziemniakami, makaronem, ryżem, a nawet pieczonym kabaczkiem delicata. Sos jest pysznym uzupełnieniem puree ziemniaczanego lub dania z warzyw. Możesz nawet przygotować ten posiłek dzień wcześniej, zmontować sos, a następnie po prostu upiec je w piekarniku przez godzinę.
Aby prawidłowo ugotować udka z kurczaka, wybierz wysokiej jakości udka bez skóry z kością. Dzięki temu ugotują się w krótszym czasie, zapewniając chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso. Wybierając mięso, pamiętaj o sprawdzeniu temperatury wewnętrznej, która po wyjęciu z piekarnika powinna wynosić 160 stopni Fahrenheita. Temperatura będzie nadal rosła o pięć stopni F lub trzy stopnie Celsjusza podczas okresu odpoczynku.
Po doprawieniu, umieść uda z kurczaka w naczyniu do pieczenia 9×13. Aby wzmocnić smak, posyp je szczyptą soli. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz posypać udka płatkami czerwonej papryki. Jeśli nie lubisz cytryny, możesz też użyć zwykłej musztardy. Gdy udka z kurczaka będą już upieczone, rozprowadź po nich sos. Podczas serwowania, użyj łyżki do mżawki nad sosem i piecz je, aż skóra będzie złotobrązowa.
Możesz zamrozić udka z kurczaka, aby cieszyć się nimi w przyszłości. Po ugotowaniu, po prostu przechowuj je w torbie ziplock lub szczelnym pojemniku. Będą one przechowywane przez około trzy dni lub nawet dłużej. Jeśli lubisz przygotowywać posiłek z wyprzedzeniem, możesz je zamrozić. Upewnij się, że przechowujesz je prawidłowo, w przeciwnym razie ulegną uszkodzeniu i zepsują się. Następnie możesz po prostu wyjąć to, czego potrzebujesz, gdy będziesz mieć ochotę na pieczone w piekarniku udka z kurczaka.
Podobne tematy