Jak zrobić groszek w słoikach

Kiedy chcesz zaoszczędzić pieniądze na produktach w puszkach, możesz chcieć wiedzieć, jak zrobić własny groszek w słoikach. Możesz kupić łuskany groszek w puszce lub wyhodować swój własny. Możesz łatwo użyć groszku z puszki, aby zrobić te pyszne słoiki. Aby zrobić groch w słoikach, zacznij od 14 funtów grochu. Z jednego buszla powstanie od trzynastu do dwudziestu słoików wielkości ćwiartki. Ogólnie rzecz biorąc, około dwóch funtów grochu może być pakowane na słoik quart.

Pierwszy, będziesz chciał przygotować swoje słoiki. Będziesz potrzebował słoików w rozmiarze quart i pint. Upewnij się, że mają wystarczająco dużo miejsca na głowę, aby uniknąć rozlania podczas procesu puszkowania. Następnie, trzeba będzie dodać boczek, który może dodać dodatkowy smak do grochu. Upewnij się, że pakujesz groszek do słoików, pozostawiając co najmniej cal wolnej przestrzeni. Nie pakuj ich zbyt ciasno, ponieważ spuchną podczas procesu. Sól jest opcjonalna.

Następnie przygotuj swój szybkowar. Będziesz potrzebował wrzącej wody dla słoików wielkości pinezki. Upewnij się, że groch jest wyłuskany. Usuń wszelkie chore lub uszkodzone strąki przed rozpoczęciem procesu. Opłucz dobrze groch i włóż go do słoików, pozostawiając jednocalową przestrzeń. Dodaj sól, jeśli chcesz, aby zachować smak i zapobiec ich zepsuciu.

Aby zrobić groszek w słoikach, namocz 3 1/2 funta łuskanego zielonego groszku we wrzącej wodzie przez 2 minuty lub cztery minuty. Gdy groszek jest już gotowy, można go schłodzić w wodzie z lodem. Ten krok jest nazywany steam-blanching. Metoda ta zajmuje około dwóch do czterech minut, w zależności od wielkości groszku. Gdy ciepło dotrze do środka groszku, wyjmij go z wrzącej wody. Aby zrobić groszek w słoikach, możesz dodać posiekaną cebulę lub czosnek.

Jednym z głównych problemów groszku w puszce jest bakteria, która powoduje botulizm. Bakteria ta powoduje zatrucie pokarmowe, gdy jest spożywana w żywności o niskiej kwasowości, ale puszkarze ciśnieniowi zabijają ją. Bakterie te rosną w środowiskach o niskiej kwasowości i częściowej próżni i mogą uwalniać toksyny, które mogą zaszkodzić zdrowiu człowieka. Aby bezpiecznie przygotować groszek w słoikach, musisz wiedzieć, jak używać kanistra ciśnieniowego.

Gdy jesteś gotowy do przygotowania groszku w słoikach, powinieneś sprawdzić szczelność słoików. Sprawdź, czy pokrywka wyskakuje łatwo, czy nie. Upewnij się, że nie wyskakują. Jeśli używasz groszku w puszce, powinieneś przechowywać go w lodówce przez co najmniej tydzień. Po tym czasie możesz je wykorzystać w dowolnym momencie. Należy je również przechowywać w zamrażarce.

Świeży groszek zawiera cukry, które zaczynają się rozkładać wkrótce po zebraniu. Możesz zachować groszek poprzez zamrożenie, suszenie lub puszkowanie. Jednak możesz również zamrozić groszek w masie, co oznacza, że nie rozmrożą się tak łatwo. Jeśli zamrażasz groszek, upewnij się, że zamrażasz go w pojemnikach odpornych na działanie pary wodnej, aby nie stracił swojej chrupkości. Jeśli zamrozisz groszek w masie, może on przetrwać nawet rok w temperaturze zero stopni.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane