Jak zrobić kawior molekularny w domu

Jeśli szukasz zabawnego przepisu z zakresu kuchni molekularnej, spróbuj kawioru sferyfikowanego Sriracha. Możesz go podawać na sałatkach lub na szczycie miski z jajkami lub makaronem. Możesz nawet zrobić wersję bezalkoholową i podać ją na wierzchu mrożonego deseru! Ten przepis daje około 3/4 filiżanki kawioru. Oto jak zrobić Kawior Molekularny w domu!

Pierwszym krokiem w robieniu kawioru jest zebranie składników na prosty, ale pyszny deser. Będziesz potrzebował kilku składników. Alginian sodu jest pozyskiwany z komórek brązowych alg, dzięki czemu staje się bardziej elastyczny. Jest to substancja żelotwórcza i współpracuje z chlorkiem wapnia, produktem ubocznym przy produkcji węglanu sodu. Proces jest nieco czasochłonny, ale efekt jest tego wart!

Agar-agar, otrzymywany z czerwonych alg, jest kluczowym składnikiem udanego przepisu na kawior. Działa jako środek zagęszczający i stabilizujący, tworząc kształty żelowe z upłynnionych pokarmów. Żel tworzy się, gdy roztwór stygnie po ugotowaniu. Jest to wyjątkowa zaleta, ponieważ może wytrzymać ciepło, podczas gdy żelatyna pochodzenia zwierzęcego topi się w 99 stopniach Fahrenheita.

Gdy już masz swoją mieszankę kawiorową, możesz stworzyć sos, dodając składnik zwany środkiem sferyfikującym. Alginian sodu jest dodatkiem, który tworzy kule z żywności, które są rozpuszczalne w wodzie. Kilka łyżeczek tego proszku można dodać do płynnej mieszanki, aby była jeszcze smaczniejsza. Gotowe danie będzie prawdziwą ucztą! A jeśli czujesz się odważny, możesz eksperymentować ze smakami, aby uczynić go jeszcze bardziej kreatywnym!

Aby zrobić prostą wersję kawioru na bazie melasy, możesz użyć soku z passiflory. Ten sok jest lekko gorzki, ale jest inaczej jadalny i może być używany w gotowaniu. Co więcej, ten domowej roboty kawior świetnie nadaje się na dodatek do ostryg! Upewnij się tylko, że żelatyna ma temperaturę pokojową lub jest ledwo ciepła. I, jak zrobić własne, można również zrobić i cieszyć się nim przez wiele lat.

Płynny azot jest jednym z najczęściej używanych składników w tworzeniu przepisów fantasy. W rzeczywistości, substancja ta jest używana do tworzenia wszystkiego od lodów do sosów. I, można nawet zrobić see-through ravioli, crunchy koktajle, i wiele więcej! A lista sięga dalej. Jeśli więc kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić kawior molekularny w domu, masz szczęście!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane